Reformer Pilates, bir yatak, ona bağlı zorluk dereceleri farklı yaylar ve onların sabitlendiği bir destek kısmından oluşan bir platformda yapılan pilatesin genel adıdır. Ağırlık yerine zorluk derecesi kişiye göre seçilen yaylar kullanılır.

Bu platform bütün kas gruplarını çalıştırmaya uygundur. Ağırlık kullanmadan, dolayısıyla eklemlere yüklenmeden güçlü kas yapısı oluşturmaya yarar. Reformer pilates platformunda, kas dayanıklılığından laktat toleransına, periferik eklem stabilitesinden koordinasyona 100’ü aşkın amaca yönelik egzersiz yapılabilir.
1. İskelet sisteminin duruşunu düzelterek sırt ve bel ağırılarını iyileştirir.
2. Esneklik kazandırır.
3. Hareket çeşitliliği sağlayarak zayıf kasları güçlendirir.
4. Kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar.
5. Vücut direncini artırır.
6. Bölgesel egzersizlerle bölgesel incelmeye imkan verir.
7. Bütün kas gruplarının çalışmasını sağlayarak vücudun orantılı şekillenmesine imkan verir.
8. Eklemlere binen yükü azaltır.
9. Yağların hızlı yakılmasını sağlar.
10. Kalori yakma oranını artırır.
11. Kan dolaşımını hızlandırır.
12. Platformu kullanması kolaydır.
13. Platform yer çekiminin etkisini azalttığından, egzersizler zor ve yorucu değildir.
14. Karın ve bel bölgesindeki kasları güçlendirir.
15. Doğum sonrasında karın bölgesinde oluşan sarkmaları gidermeye yarar.
16. Kaslara esneklik ve güç kazandırması sebebiyle spor esnasında sakatlanma olasılığını düşürür.
17. Boyun ve bel bölgelerinde fıtık riskini azaltır.
18. Doğru nefes alma alışkanlığı kazandırır.
19. Dayanıklılık ve direnç kazandırır.
20. Konsantrasyon becerisini artırır.
21. Stresi azaltır.
22. Kan dolaşımı hastalıkları ve eklem rahatsızlıkları bakımından önleyicidir.

Pilates Nedir?

Pilates, Joseph Hubertus Pilates tarafından lumbopelvik stabilitenin sağlanması amacıyla geliştirilen, herkese ve her yaş grubuna uygun, zihinsel ve bedensel bir egzersiz sistemidir. Doğru nefes alma, konsantrasyon ve kontrol becerilerini geliştirme, vücudun denge merkezini ayarlama, kas kontrolünü yükseltme ve hareketlerin akıcılığını artırma, eklem ve kaslara esneklik kazandırma gibi hedeflere yöneliktir. Pilates hem çekirdek kasların güç ve dayanıklılığını artırır hem de esnekliği, dinamik postüral kontrolü ve dengeyi geliştirir. Doğru nefes alma ve konsantre olma becerilerini kasların koordine bir şekilde, kesin, düzgün ve kontrollü kullanılmasıyla bir araya getirerek hareketlerin dengeli, ritmik ve akıcı olmasını sağlar. Bu sayede hareket ederken harcanan eforu minimize eder.

Zinde ve enerjik hissetmeyi sağlayan pilates egzersizleri ruha da iyi gelir. Konsantrasyon becerisine etkisi sayesinde dikkat, odaklanma ve motivasyon seviyesini artırır. Denge, statik/dinamik postür ve genel koordinasyon gibi motor fonksiyonlar üzerine olumlu etkileri vardır. Ayrıca, kan dolaşımını düzenleyerek kaslardaki yağ oranını azalttığı ve core kaslarını güçlendirdiği; hareketliliği, hareketlerin işlevselliğini, beden farkındalığını ve spor performansını arttırdığı; denge, ve koordinasyon gibi yaralanmaları önleyici beceriler kazandırdığı bilinmektedir.

Klinik Pilates

Klinik pilates, tedavi destekleyici egzersizlerden oluşan bir sistemdir. Bel ağrısı ve boyun ağrısı başta olmak üzere, iskelet sistemindeki duruş bozuklukları, ortopedik yaralanmalar, parkinsonnörolojik hastalıklar, romatizma, kanser, osteoporoz vb. pek çok rahatsızlığın tedavisine olumlu katkıları vardır. Hamileler için de uygun bir seçenektir.

Klinik Pilatesi Kimler Yapabilir?

Klinik pilates, her yaşta yapılabilecek bir egzersiz sistemidir. Belirli adaptasyonları engelli bireylerin de klinik pilates yapmasına imkan verir.